tel. č.: 033-7422145
  0904 012012
e-mail: info@cajana.sk

Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,32 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,90 TRY
Americký dolar  EUR 1,08 USD

Zobraziť všetky »

Najstarší kláštorný komplex na Slovensku, starobylé mesto a vzácna knižnica

Destinácia: Slovensko
Kód zájazdu: 1286641
Cena od: N/A
Príplatky od: N/A
Poznávacie zájazdy
Jednodňové zájazdy

Výber termínu

Je nám ľúto, ale tento zájazd bol už vypredaný a neobsahuje žiadne termíny. Vyberte si prosím iný zájazd.

Popis zájazdu

Program:
06:00 hod odchod zo Žiliny do Hronského Beňadika, prehliadka kláštora o ktorého vzniku hovorí stará legenda. Skutočné dejiny kláštora sa s legendou zhodujú v tom, že knieža Gejza a Šalamún bojovali medzi sebou o vládu nad kráľovstvom, do ktorého Hronský Beňadik patril. Bojovali nielen mečom. Šalamún mal starý benediktínsky kláštor v Pannonhalme, dnešnom Maďarsku. Gejza nechcel byť horší, preto sa rozhodol, že založí nový, vlastný benediktínsky kláštor. Voľba padla na územie zvané Slovenská Brána, kde sa spájali dve cesty zo západu a juhu Slovenska. Týmito trasami cestovali kupci zo západu na východ a naopak, bolo to teda strategické miesto. V súčasnosti kláštorný kostol patrí k významným gotickým stavbám na Slovensku.
Je cieľom mnohých pravidelných bohoslužieb, pútí a duchovných cvičení. Je v ňom uložená vzácna relikvia: kúsok starého plátna s kvapkami Kristovej krvi. Má to byť časť šatky svätej Veroniky, ktorou utrela Ježišovi tvár na jeho krížovej ceste.
Po prehliadke pokračovanie do Nitry. Osobné voľno na obed a prehliadka Horného mesta, ktoré patrí k najstarším na území Slovenska a je úzko spojené s našou históriou. Horné mesto sa dlhé obdobie vyvíjalo v úzkom spojení s katolíckou cirkvou. Vládne v ňom atmosféra ako napríklad v Bratislave alebo Trnave na Kapitulskej ulici. Kláštor Františkánov, Kostol sv. Petra a Pavla, Veľký a Malý seminár sú toho dôkazom. Dolné mesto zas bolo od stredoveku veľmi ľudnaté a ani my neobídeme Pešiu zónu. Nitra – to však nie je  iba história. V súčasnosti je známa vďaka vysokým školám ako mesto mladých, ale aj ako centrum poľnohospodárstva, či výstavníctva.
Pokračovanie do Oponíc, neveľkej obce medzi Nitrou a Topoľčanmi, ktorú od r. 1392 spravoval  šľachtický rok Apponyiovcov. Jeho potomkovia tu zotrvali až do r. 1940. Skvelí diplomati Rakúsko-Uhorskej monarchie  boli svojho času zakladatelia jednej z najväčších knižníc v strednej Európe: Bibliotheca Apponianu. Chateau Appony – renesančný kaštieľ obývaný ich rodom vyše šesť storočí – sa dočkal veľkolepej opravy a knižnica ako súčasť hotelového komplexu ponúka svojim návštevníkom poznanie histórie v doposiaľ nepoznaných rozmeroch s vôňou zašlých stáročí. Neďaleko kaštieľa sa nachádza Apponyiovská hrobka, ktorá tiež stojí za návštevu.

Po prehliadke odchod na cestu späť, predpokladaný návrat do Žiliny do 19:30 hod.

Cena zahŕňa:

dopravu zájazdovým autobusom, miestneho sprievodcu v Nitre a sprievodcu CK
                                                           
Nepovinný výdavok:

vstupné  v €             dosp.os.         + 65 r., ZŤP, študent

Hronský Beňadik          4                          4                           
Nitra                           5                          2,50
Oponice                      6                          4